ФК Вардар

пмфл
#1

Вести, распоред и резултати:

Форумска фан група на Вардар »

За клубот

ФК Вардар е македонски фудбалски клуб од Скопје кој моментално игра во Првата македонска фудбалска лига. Клубот игра на Националната арена „Тодор Проески“ во Скопје со моментален капацитет од 33.460. ФК Вардар е најтрофејниот и најпознатиот македонски фудбалски клуб, со освоени 10 национални првенства и 5 национални купови.

Денешниот фудбалски клуб Вардар е формиран во 1947 година кога тогашните скопски фудбалски клубови (и воопшто спортски друштва) „Македонија“ и „Победа“ се соедниниле во еден клуб кој го добил името Вардар и препознатливата црвено-црна боја. За времето на сојузната лига на СФРЈ Вардар бил единствениот клуб од Македонија, со што своевидно претставувал фудбалска репрезентација на Македонија. (Википедија)